Matematické hádanky

Připravili jsme pro tebe sadu matematických hádanek. Na první pohled tě čeká spousta počítání, ale vůbec to není pravda, často se stačí jen pořádně zamyslet. V první části najdeš hádanky, ve druhé pak řešení.

Hádanky

Krájení dortu

Dokážeš rozdělit dort třemi rovnými řezy na 8 částí?

Stáje

Ve stájích jsou lidé a koně. Dohromady je tu 22 hlav a 72 nohou. Kolik je ve stáji koní a kolik lidí?

Závod

Pokud předběhneš závodníka na druhém místě, na kolikátém místě budeš?

Lekníny

Na rybníku vyroste za první den 1 leknín, za dva dny 2 lekníny, za tři dny 4 lekníny, za čtyři dny 8 leknínů, za 5 dní už 16 leknínů a tak dále. Za 30 dnů zaroste úplně celý rybník. Za kolik dní zaroste přesně polovina rybníku?

Jahodové knedlíky

Milan má strašně rád jahodové knedlíky a za hodinu jich sní dokonce 32. Jeho bratr Pavel sní stejné množství za 3 hodiny. Za jak dlouho zvládnou oba dohromady sníst 32 knedlíků?

Moucha

Dvě města A a B od sebe byla vzdálena přesně 90 kilometrů. Z města A do města B vyjede vlak rychlostí 60 km/h. V přesně tu samou chvíli vyjede z města B vlak po té samé koleji, stejnou rychlostí. Z předního okna vlaku jedoucího z A do B vystartuje moucha letící rychlostí 100km/h (je to opravdu rychlá moucha). Letí vstříc druhému vlaku. Ve chvíli, kdy k němu doletí, jen se lehce dotkne nožičkou předního skla, otočí se a letí zpátky. Takto moucha lítá mezi vlaky, dokud se nesrazí a nerozmáčknou ji na placičku. Tvým úkolem je zjistit, kolik celkem kilometrů moucha nalítala.

Topinky

Ráda by sis upekla tři topinky, ale máš velmi málo času. Na pánev se ti vejdou jenom dva krajíce najednou a opečení jedné strany trvá dvě minuty. Za jak dlouho jsi schopná topinky upéct?

 

Řešení

Krájení dortu

Nejprve rozřízneš dort na čtvrtiny, klasickým způsobem, napůl a pak kolmo k prvnímu řezu. A poté už stačí dort rozříznout horizontálně, tedy oddělit horní a dolní polovinu.

Stáje

Ve stáji je 14 koní a 8 lidí, dohromady 22 hlav. 14 koní se čtyřma nohama je 56, 8 lidí se dvěma je 16, dohromady tedy 72 nohou.

Závod

Přeci na druhém, před tebou je ještě ten první.

Lekníny

Polovina rybníku zaroste přesně za 29 dní, protože každý následující den je na rybníku dvojnásobné množství leknínů.

Jahodové knedlíky

Dohromady sní 32 knedlíků za 45 minut. Milan jí třikrát rychleji než Pavel, tudíž sní třikrát více knedlíků. Milan jich sní 24 a Pavel 8.

Moucha

Rozhodně nemusíš nic složitě počítat, hádanka jde vyřešit z hlavy. Nejlepší je spočítat dobu, po kterou moucha létala. Vlaky se srazí za v polovině trati, tedy za 45 minut. Za tu dobu moucha uletěla 75 km (45 minut létala rychlostí 100km/h).

Topinky

Dá se to zvládnout překvapivě rychle. Na pánev dáš dva krajíce a opečeš je po jedné straně, tedy 2 minuty. Pak jednu z nich vyndáš a druhou otočíš a přidáš k ní třetí, dosud nepoužitý krajíc. Pečeš další dvě minuty, dohromady tedy 4. Hotovou topinku vyndáš, zbylou otočíš a přidáš k ní tu první vyndanou topinku opečenou z jedné strany, upečeš. A máš hotovo za 6 minut!

zpět na seznam článků

Autor: Redakce   |   Publikováno: 29. 07. 2014   |   Zobrazeno: 33319x

Témata článku:Hádanky

Komentáře

zobrazit starší komentáře

Nový komentář

Přidávání komentářu je povoleno pouze přihlášeným uživatelům. Zaregistruj se a přidej sem svůj komentář.